Syre-base balansen

Syre-base balanse-nøklen til sunnhet

”Enhver sykdom og lidelse kan være betinget av hva du spiser og hvordan du lever og tenker. Derfor bør du begynne med å forandre kostvanene og levemåten din. Helse er ikke bare en gave – det er ditt eget ansvar. Ta vare på deg selv og få overskudd til deg selv og andre.”  Sier den danske ernæringsterapeuten Frede Damgaard

Med et kosthold basert på levende mat vil også syre-base balansen i kroppen bli ivaretatt.
”La din mat være din medisin og din medisin din mat”, sa Hippocrates (år 400 fvt.)
Han mente at syre-base balansen måtte være i forholdet 80% base – 20% syre for at man
skal fungere optimalt. Dette gjelder dersom man er i god form.

-Det er andre faktorer som også påvirker syre-base balansen, som stress, negative tanker,
vanskelige følelser, livskriser osv. Slike opplevelser gir målbare syrekonsentrasjoner i kroppen.
Det viser seg at mange som opplever svært vanskelige faser i livet blir alvorlig syke i etterkant og da er det viktig å kompensere med et så basisk kosthold som mulig. Sier polaritetsterapeut Unnolv Bjerknes.

Moderne kost og livsstil kan føre til en overopphopning av syre, ofte i de genetisk svakeste organene, som igjen kan føre til ubalanse og sykdom. En sur kropp, vil også si lavt oksygeninnhold. Dette fører blant annet til mindre energi og lager grobunn for sykdommer. Blir kroppen i pH-balanse kan den bygge nytt, friskt blod som igjen gir deg helse, energi og vitalitet. Riktig pH i kroppen er, ifølge dr. Robert O. Young, selve nøkkelen til god helse, ”evig ungdom” og livskraft.

Innhold av syrer og baser i en væske angis i pH- verdier, vanligvis fra pH 0 (svært sur) til pH 14 (svært basisk.). Balansepunktet, hvor syrer og baser nøytraliserer hverandre, ligger på pH 7. Blodets optimale pH ligger på 7,365.

Ph-verdien i kroppen påvirkes også av måten vi puster på. Det er også viktig med mosjon fordi svette har innvirkning på kroppens indre miljø.

Dr Robert O.Young påstår at det bare finnes en underliggende årsak til sykdom, og dermed bare én kur til topp helse: Riktig pH balanse i kroppen. Sykdomsfremkallende organismer får ikke fotfeste i en kropp som har en sunn pH-balanse.Ved å gjøre ditt indre miljø basisk, som det er ment å være, vil sopp, bakterier, parasitter m.m. ikke ha grobunn.

Årsaken til forsuringen er nedsatt funksjon i lever, nyrer eller binyrer, noe som igjen kan skyldes feilaktig kost, overvekt eller underernæring. Det beste rådet for å gjøre kroppen mindre sur, er å tilføre den mer av de matvarene som gir en basisk reaksjon ~ først og fremst frukt og grønnsaker. Konsentrert grønn «supermat» som alfalfa, hvetegress eller alger, vann tilsatt ferskpresset sitron og midler som inneholder bikarbonat, hjelper kroppen til å bli mer basisk. Det er også viktig at fordøyelsen er bra. Fungerer den dårlig, blir du nemlig sur i kroppen, selv om du spiser aldri så mye basedannende mat.
Kilde: Susanna Ehdin, «Helbred deg selv» Aschehoug forlag

Visste du at …

Syren i eplesidereddik er bra for kroppen. Syren regulerer kroppens pH-verdi, som ofte forstyrres av ytre faktorer som dårlig kosthold, stress, forurensning, sterk parfyme m.m.

Enhver syre vi får i oss gjennom maten, må nøytraliseres ved hjelp av basiske stoffer i kroppen.
Det som først og fremst brukes, er kalsium, som finnes lagret i ben, ledd og blodkar. Spiser du mye syredannende mat, som sukker, kaffe, mineralvann, egg, pasta og kjøtt, fører dette til et konstant syreoverskudd som på sikt kan føre til en avkalkning av skjelettet.

Knut T.Flytlie:

Vi spiser i dag ca 80% sur kost og 20% basisk kost, det burde vært omvendt. Spiser vi for sur kost over tid klarer ikke kroppen selv å beholde en riktig syre-base balanse. Det blir overskudd av syre i kroppen som lagres på steder hvor vi ofte ellers også har problemer som i bindevev, ledd og muskler.

Overalt hvor det finnes surt miljø oppstår det smerte. Mennesker med fibromyalgi-lignende symptomer kan ha for sur pH i kroppen. Mineraltilskudd er et godt hjelpemiddel for å bli mer basisk. Når det blir for surt i kroppen blir det en forskyvning av det indre miljø i kroppen som igjen går utover hormoner og enzymer.
Syre er gift for cellene. Dette gjør at kroppen danner frie radikaler som sliter på cellene og risikoen for kreft øker.
Jo surere miljøet i kroppen er jo større sjanse for at en organisme kan «dø», lide. Vi kan hjelpe kroppen til å holde syre-base balansen ok ved å spise mer basedannende mat og mindre syredannende mat.
Mat med mye sukker, rødt kjøtt som er varme-behandlet, ost, surmelks produkter, epler, brus (kullsyre), juice, kaffe og alkohol forsurer kroppen. Basisk mat er grønnsaker, poteter, en del frukt, for eksempel plommer og melon. Det er også viktig å tilføre kroppen nok væske. Dårlig fordøyelse har ofte noe med forsurede tarmbakterier å gjøre. Disse tarmbakteriene utløser en forråtnelses- prosses som danner giftstoffer, øker syre- dannelsen og lammer tarmen.

Ved fastekurer som varer mer enn ca tre dager blir kroppen fort sur. Kroppen prøver å rette opp dette selv ved å avgi kalsium fra benmassen for å opprettholde en stabil syre-base balansen. Det er derfor veldig viktig at man ved slanking og lengre fastekurer tilfører kroppen mineraler.
De som trener mye trenger også mineral tilskudd spesielt om de spiser proteintilskudd. Kroppen blir ellers for sur under metabolismen av proteiner.
Mye trening gjør koppen sur om man ikke får tilstrekkelig tilførsel av mineraler. Lett mosjon hjelper kroppen til å kvitte seg med syreoverskuddet ved at svetten utskiller syre gjennom huden og lungene gjennom utåndingsluften. Lett mosjon kan være gå, sykle, husarbeid eller svømming 3-5 ganger i uken alt fra 20-40 minutter av gangen. Ekstremidretter og fysisk utmattelse virker forsurende på grunn av melkesyreproduksjonen.

Knut T. Flytlie mener at syre- basebalansens betydning for de forskjellige organer:
NYRENE / BLÆREN
Forsuring kan medføre tilbakevendende blærekatarr, prostatalidelser og soppdannelse i kjønnsorganene.

MAGEN
Via mageslimhinnen prøver kroppen å bli kvitt noe av syreoverbelastningen. Vi opplever det gjerne som sure oppstøt og halsbrann. Over tid kan dette føre til at slimhinnen overbelastes av sin egen syre og slutter å fungere. I verste tilfelle blir det magesår når cellene i magen ikke orker å beskytte oss mot all syren og produsere beskyttende base.

TARMEN
Surt tarminnhold kan føre til betennelser i tykk- og tynntarmen, for eksempel kolitt, Crohns sykdom.

HUDEN
Lave pH-verdier i huden kan føre til eksem, kløe og tørr hud. Økt håravfall er et vanlig tegn på forsuring.
Økt produksjon av vanlig og klebende svette, ofte om natten, kan være tegn på forsuring.

MUSKLER, LEDD OG KNOKLER
Overalt hvor det finnes surt miljø, oppstår det smerte. Ofte er det muskelene, leddene og knoklene som rammes.
Mange fibromyalgi-lignende symptomer har ofte kronisk forsuring. Dette skyldes at når blodet får syreoverskudd sendes dette til bindevevet og gjør våre muskler stive.

HJERTET
Sviktende hjertefunksjon, kan ofte forårsakes av kraftig forsuring.

BLODET
Den optimale pH-verdien i alt biologisk vev befinner seg i det lett alkaliske (basiske) området: 7,28-7,45.
Forsuring i blodet kan vise seg ved at man mangler mineralene kalsium, magnesium, kalium og mangan.

Kilder: Knut T. Flytlie: Vitaminrevolusjonen,

GRØNNSAKER OG SUKKERFATTIG FRUKT MED BASEDANNENDE VIRKNING:

Hvetegress, Alfalfagress, Byggress, Skavgress,
Hodesalat, Vårsalat, Spinat, Gressløk, Engsyre, Kinakål, Endiv, Løvetannblader, Valurt,
Asparges Artiskokker, Bambusskudd, Erter, Sukkererter, Snittebønner, Hodekål, Rødkål,
Løk, hvitløk, Brokkoli, Blomkål, Savoykål, Squash, Rabarbrastilker, Stangselleri
Purre, Vårløk, Asparges, tomat, Advokado, reddik,
Slangeagurk, Pepperrot, Gulrot, Rødbeter (rå),
Lime, Sitron, Grapefrukt, Vannmelon, Kirsebær, Banan (umoden).

BASEDANNENDE KORNSORTER OG BELGFRUKTER:
Soyabønner, Linser, Limabønner, Tofu, Soyamel.

BASEDANNENDE NØTTER, KJERNER OG FRØ:
Mandler, Karvefrø, Fennikelfrø, Spisskarvefrø.

FETTSTOFFER (ferske kaldpressede oljer):
Olivenolje, Agurkurtolje, Linfrøolje, Nattlysolje.

VANN
Rikelig med rent vann er helt avgjørende for å skape en sunn syre-base balanse og en sunn kropp.
Kroppen består av 70 % vann – blodet av 94% – og vi bør tilføre den rikelig med denne grunnleggende komponenten. Det omfatter også matvarer med høyt vanninnhold.

Ting du bør unngå:
Sukker av alle slag,
Raffinerte og bearbeidede matvarer,
Enkelte karbohydrater som hvitt mel, polert ris og mais.
Meieriprodukter,
Salt (kun Himalayasalt, RealSalt eller kryddersalt),
Mettet fett og andre usunne fettstoffer,
Kjøtt og egg,
Alkohol,
Tobakk

Kilde: pH-mirakelet av ernæringsspesialisten Robert O. Young og Shelley Redford Young.

Kroppens pH kan enkelt måles ved å sjekke morgenurinen med pH-papir (lakmuspapir).
Dersom urinen ligger på 7 eller lavere, er kroppen for sur, og du mangler basiske reserver.

Utdrag av:
Vibeke Brems
Tel. 922 10451